vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogOpen Innovatie? 8 mythen op een rij

Open Innovatie? 8 mythen op een rij

Mythe (Grieks: mythos; μυθος) betekende oorspronkelijk in het Grieks gesproken woord, verhaal. De betekenis is afhankelijk van de context. Het begrip mythe betekent in het dagelijks taalgebruik niet veel meer dan een als waar aangenomen verzinsel; in deze betekenis spreekt men ook wel over een broodjeaapverhaal.
Open Innovatie is een term die de laatste tijd veel gebruikt wordt. Maar weet iedereen wat het is? Afgaande op interviews, gesprekken en social media lijkt het erop dat er verschillende mythes over Open Innovatie de ronde doen. Hieronder een samenvatting van de 8 meest voorkomende boordjeaapverhalen over Open Innovatie:

  • Het duurt langer – veel bedrijven geloven dat het veel meer werk is om Open Innovatie goed uit te voeren dan dat het is om innovatie intern te realiseren. Uiteraard, de eerste keer (en misschien ook de tweede keer) zal het project omvangrijker zijn dan een interne innovatie. Maar geloof mij: Open Innovatie is een methode om op termijn met veel grotere snelheid te kunnen inspringen op ontwikkelingen.
  • Je kunt niets meer verdienen aan Intellectueel Eigendom – Dit kan waar zijn: als je de bestaande patenten en octrooien niet juist managet en inzet bij het afsluiten van contracten, gooi je informatie op straat. Open Innovatie draait in de kern om het afsluiten van juiste contracten met leveranciers, klanten en concurrenten. En daar hoort bij dat je goede afspraken maakt over Intellectueel Eigendom. Doe je dat goed, dan krijgt iedere partij wat hem toekomst.
  • Zijn nieuwe patenten nog wel van mij? – veel partijen geloven dat het moeilijk is om na een (open) ontwikkeling het patent vast te leggen. Realiseer je dat je zonder Open Innovatie waarschijnlijk nooit zover was gekomen: veel partijen in een samenwerking zijn complementair aan elkaar!
  • Ik word beschuldig van het stelen van ideeën – als je door een externe partij wordt benaderd om samen iets te ontwikkelen, schroom dan niet om er voor uit te komen dat beide partijen daar iets aan willen verdienen. Innovatie is het fundament van een gezonde business en dat willen we graag zou houden. Bewaar het tot de tweede ontmoeting, maar maak er dan wel gewoon open afspraken over.
  • Mijn eigen mensen staan er niet achter – Voor de interne R&D afdeling kan het vreemd zijn dat een bedrijf naar buiten toe wil om te gaan innoveren. Zorg dat duidelijk is dat Open Innovatie een toevoeging op het huidige ontwikkelingsproces zodat nieuwe productie sneller en efficiënter in de markt gezet kan worden.
  • Externe innovaties zijn altijd beter – Daarentegen is het ook een mythe om te geloven dat ideeën van buitenaf altijd beter zijn dan ideeën uit de eigen koker. Onzin, je eigen mensen kennen de organisatie, de markt, de mogelijkheden, etc. Open Innovatie draait om een combinatie tussen intern en extern: verwaarloos beiden niet.
  • Open Innovatie is een project – Zoals reeds in eerdere posts omschreven is Open Innovatie een proces dat onderdeel is van de gehele organisatie.
  • Het hoeft niet – En de belangrijkste onwaarheid van allemaal: we kunnen toch ook wel zonder Open Innovatie. Als je gelooft dat een bilalaterale kennismaking met een universiteit of een concurrent betekent dat je ook openlijk innoveert, of als je gelooft dat innovatie iets is dat je vooral zelf moet doen, dan heb je op de korte termijn best kans van slagen. Maar kijk eens om je heen… Op het moment dat je ziet dat je concurrenten begonnen zijn, ben je waarschijnlijk te laat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular