maandag, oktober 2, 2023
HomeAlgemeenInnovatiemanagement bij Avans Hogeschool

Innovatiemanagement bij Avans Hogeschool

Een aantal weken geleden heb ik een presentatie over innovatiemanagement als strategie van Avans Hogeschool verzorgd bij Frismakers.
Een uitgebreidere (engelse) toelichting op de presentatie kunt u hier vinden.
logo
De video:

De presentatie:

2 REACTIES

 1. Hoi Jan,
  een verrassende presentatie.
  En vreemd om te horen dat we bij Avans Top-down zouden werken. Dit terwijl er zoveel mogelijkheden zijn om juist Bottom-up te kunnen werken en dat er ook verschillende financieringsvormen voor zijn.
  Daarnaast…. is geld het probleem of juist het onvermogen om over de grenzen van een opleiding of academie heen te kijken? In welke mate zit het enthousiasme van individuen om nieuwe dingen te doen het vermogen in de weg om echt op zoek te gaan naar medestanders????

  • Hi Eky,
   Bedankt voor je reactie. Avans heeft innovatie heel goed georganiseerd. Maar wel top-down en dat zit hem in het woord “organiseren”. Als je bottom-up innovatie wilt faciliteren door financiën te verstrekken, coaching aan te bieden, ruimte vrij te maken, etc. (wat Avans allemaal doet), dan vind ik dat een top-down benadering.
   Ik wil geen definitiekwestie aangaan, maar bottom-up zit hem veel meer in de stappen die medewerkers (of studenten) al nemen vóórdat een innovatie in de fase komt dat ondersteuning ervan nodig is. In mijn ogen gaat het daar vaak niet, zoals je suggereert, om het vermogen van medewerkers om buiten de eigen grenzen te kijken – dat vermogen heeft men wel – maar het risico te nemen om dat vermogen ook echt te kunnen, durven en willen nemen. Bottom-up innovatie kan daarom niet top-down gefaciliteerd worden; het is een cultuurvraagstuk. De ondernemendheid om in kleine dingen kansen te zien; het lef om non-conformistisch te zijn; het gevoel van veiligheid hebben dat het kan en mag en dat er collega’s en managers zijn die niet alleen ondersteunend maar ook inspirerend zijn.
   Binnen het huidige model van onze academie hebben we het laatste goed voor elkaar – en dat sluit heel goed aan op het eerste.
   Groeten,
   Jan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular