In samenwerking met Marcel Bogers, Associate Professor* op de University of Southern Denmark, presenteren wij u exclusief (als verlaat nieuwjaarscadeautje) een lezing over “Managing Open Innovation”, die later dit voorjaar op de Deense televisie zal verschijnen. De in Nederland geboren wetenschapper spreekt vooral over de bronnen voor innovatie: “how to obtain and make use of external knowledge to commercialize ideas into innovations.”

De lezing richt zich voornamelijk op Open Innovatie en de rol die bedrijven en eindconsumenten daarin kunnen spelen. Het stipt een stappenplan van 3 fases aan:

  1. Obtaining
  2. Integrating
  3. Commercialization

In de eerste fase, het verkrijgen van externe kennis ten behoeve van innovatie of ontwikkeling, gaat hij in op enkele voorbeelden van bedrijven die samenwerken om dit te bereiken. Later in de lezing, komen steeds vaker ook de eindconsumenten ter sprake. Daarmee bouwt hij een brug tussen Open Innovatie en – bijvoorbeeld – co-creatie. Marcel Bogers, verwijzende naar een voorbeeld over het ontstaan van het internet:

“Is it something that came about because some large firm invested a lot in R&D and is now making a lot of money from it? Not really. It was Tim Berners-Lee – who was working at CERN in Geneve – who invented the internet. Did it came from large R&D investments? No, he just needed something to work more effeciently. So in fact, users are very important sources of innovation.”

Zijn uiteenzetting over co-creatie als een belangrijk element van Open Innovatie, is (naar mijn mening) één van de beste onderdelen van deze lezing. Bogers geeft meerdere goede voorbeelden van producten die ons dagelijks leven bepalen, maar eigenlijk door onzelfs uitgevonden zijn. Bogers:  “Sometimes, it doesn’t come from users, but from specialists or small groups of users. And sometimes the experts and users join forces.”

Hij verwijst ook naar een recente studie over de impact van eindcosumenten op innovatie in het Verenigd Koninkrijk. In het Verenigd Koninkrijk zijn ongeveer 3 million eindconsumenten betrokken bij ontwikkelingsactiviteiten en zij spenderen ongeveer £5 miljard aan technologische innovatie. Dit is niet te vergelijken met de slechts 22.000 werknemers in R&D functies en het feit dat de branche zelf slechts half zo veel investeert in technologische innovatie. Dit leidt tot de hypothesis dat het gesloten model van innovatie niet langer meer geldig is.

Bekijk de gehele lezing:

Heeft u nog vragen?Marcel Bogers

Bogers heeft aangegeven dat hij graag vragen wil beantwoorden over zijn lezing. “De meeste referenties van het onderzoek waarop ik bovenstaande lezing baseer, zijn niet opgenomen in de lezing zelf. Als u geïnteresseerd bent in de referenties van het onderzoek, laat het me weten. Het materieel komt veelal voort uit persoonlijk onderzoek in samenwerking met verschillende partijen en ik zou dit graag met u delen of bediscussiëren.”

Als u een vraag heeft, kunt u die hieronder stellen.

Wij zullen deze post updaten als de lezing is uitgezonden in Denemarken.

*Vanaf 1 februari 2012